tietoturvaa ilmaiseksilogo

  Palomuurit

  Mikä on palomuuri?

  Palomuuri (engl. firewall) on tietokoneesi tietoturvan perusta. Sen tehtävänä on valvoa liikennettä ja pysäyttää ei-toivottu liikenne tietokoneellesi ja siltä ulospäin. Palomuuri toimii sille tehtyjen sääntöjen (engl. rules) mukaan. Sääntö voi määrätä esimerkiksi, että Internet-selain saa liikennöidä tietokoneelta sisään ja ulos, mutta mikään muu ohjelma sitä ei saa tehdä.
  Säännöt voivat olla:
  - ohjelmakohtaisia (esim. opera.exe:n liikenne koneesta ulos voi olla kielletty)
  - osoitekohtaisia (esim. kaikki liikenne osoitteeseen www.mtv3.fi (194.215.205.136) voi olla kielletty)
  - porttikohtaisia (esim. kaikki liikenne portin 80 (yleinen HTTP-protokollan käyttämä portti) kautta voi olla kielletty)
  - protokollakohtaisia (esim. kaikki UDP-pakettiliikenne voi olla kielletty)

  Useissa palomuureissa on lisäksi ns. STOP-nappi, joka katkaisee kaiken liikenteen. tällöin ei liiku mitään dataa koneelle, tai koneelta ulos verkkoyhteyden kautta. tämä on hätä-nappi, joka voi auttaa esimerkiksi silloin, kun huomaat, että jotakin tietoturvareikää koneessasi hyödynnetään, esim. madon välityksellä.

  Palomuuri voi olla joko tietokoneessa toimiva ohjelma, tai tietokoneen ja Internetin väliin asennettava fyysinen laite. Molempien toimintaperiaate on kuitenkin sama: Valvoa lähtevää ja tulevaa tietoliikennettä, sekä estää kaikki kielletty liikenne.


  Ohjelmat

  KerioKerion Personal Firewall on kotikäyttössä ilmainen palomuuriohjelma. Samaa ohjelmaa myydään yrityksille työasemapalomuuriksi, joten siinä on kattavat ominaisuudet niin sääntöjen kuin logejenkin osalta. Monien mielestä Kerio on paras ilmainen palomuuriohjelma, ja voittaa ominaisuuksissan myös useat maksulliset palomuuriohjelmat.
  Palomuuritoimintojen lisäksi Kerioon kuuluu myös Pop-up ikkuinoiden sekä Mainosbannerien esto. Kerio osaa myös blokata Spyware-ohjelmia sekä yksityisyyssuojaa haittaavia tracking-evästeitä. Kaikenkaikkiaan monipuolinen, ja tietenkin ilmainen palomuuriohjelma.

  Lataa Kerio Personal Firewall täältä
  Kerion kotisivut  SygateSygate Personal Firewall on toiminnoiltaan hyvin yksinkertainen palomuuri, joka ei vaadi suurempaa tietämystä palomuurien toiminnasta. Siinä on perus palomuurin ominaisuudet, toimii varmasti ja rasittaa konetta mahdollisimman vähän.
  Itse olen käyttänyt Sygatea jo pitkään ja tottunut sen logiikkaan. Sygaten suurin ongelma on kuitenkin se, että se on maksullisen isoveljensä riisuttu versio, mikä näkyy harmaina kohtina asetusluettelossa: ilmaisversion joitakin asetuksia ei voi muuttaa, vaan ne on lukittu. Sygate on kuitenkin kaikenkaikkiaan erinomainen ensimmäistä palomuuriaan asentavalle, ja sen kanssa ei taatusti kone hyydy tai sormi mene suuhun.

  Lataa Sygate Personal Firewall täältä
  Sygaten kotisivut

lindstorm.org